Mit tehetünk mérgezés gyanúja esetén?

1.  A lehető leghamarabb vigyük el házi kedvencünket állatorvoshoz, ugyanis a méreganyag felvételét követő 3-5 órában még lehetséges az állat meghánytatásával a felvett toxikus anyag kiürítése a gyomorból, így minimálisra tudjuk csökkenteni a vegyület felszívódását.

2. Ha ismert a mérgező anyag, akkor vigyük magunkkal az állatorvoshoz a készítmény csomagolását is! Ilyen esetben, ha a vegyületnek van ellenszere, akkor azt az állatorvos a lehető leghamarabb be tudja adni az állatnak. Rágcsálóirtószer esetén az ellenanyag a K1 vitamin, de sajnos sok vegyületnek nincsen ellenszere, ilyenkor csak a tüneti kezelés lehetséges.

Mire figyeljünk egy kölyökkutya vásárlása során?

- Mielőtt fajtát választunk, alaposan gondoljuk át, hogy a kiszemelt fajta igényeit ki tudjuk-e elégíteni! (Pl.: mozgásigény, aktívitás stb.)

- Ügyeljünk arra, hogy szemmel látható genetikai rendellenességet hordozó állatot ne válasszunk (Pl.: rendellenes harapás, köldöksérv, rejtett heréjűség stb.)

- Minden kereskedelmi forgalomba kerülő kölyök microchippel való megjelölése kötelező, függetlenül az állat korától!

- A kölyök szempontjából az lenne a leghelyesebb, ha 12 hetesnél fiatalabb kölyköt nem vinnénk még haza! Ekkorra ugyanis megkapja a fertőző betegségek elleni védőoltásokat (6. hetesen parvo, 8 hetesen első kombinált oltás és 10 hetesen a második kombi oltás) és már valamennyire szocializálódott a kölyök!

Külföldre szeretnék utazni nyaralás céljából a házi kedvencünkkel (kutya, macska, görény). Milyen előírásoknak kell eleget tennünk?

Az Európai Unión belüli utazás esetén:

- útlevél,

- microchip,

- érvényes veszettség elleni védőoltás,

- galandféreg elleni kezelés(1152/2011/EU rendelet).

Harmadik országba vagy azon való átutazás esetén:

- útlevél/állategészségügyi bizonyítvány(577/2013/EU rendelet),

- microchip,

- érvényes veszettség elleni oltás,

- galandféreg elleni kezelés (1152/2011/EU rendelet),

- nem listás országokból veszettség vírus ellenanyag titer vizsgálat,

- tulajdonosi írásos nyilatkozat ( 577/2013/EU rendelet)

Mit értünk érvényes veszettség elleni védőoltás alatt?

  • forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, megfelelő adagú vakcinát alkalmaztak
  • engedéllyel rendelkező (szolgáltató) állatorvos végezte el a vakcinázást
  • az állat legalább 12 hetes (84 nap) az oltás beadásának idején (ennél fiatalabb korban beadott oltás nem tekinthető érvényesnek, függetlenül az oltás beadásától eltelt időtartamtól (megjegyezzük, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 4. § (1) bekezdése értelmében az állattartó köteles minden három hónapos – azaz 90 napos – kort elért ebet 30 napon belül veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal beoltatni)
  • az azonosító okmányban (útlevél) feltüntetésre került a beadás időpontja
  • a vakcinázás az állat egyedi azonosítása (mikrochip-beültetés) után történt
  • a gyártó által előírt vakcinázási protokoll befejezésétől számított legalább 21 nap az immunitás kialakulása – az oltás érvényessége ezen időpont után kezdődik és az immunitás befejeződéséig tart. Ha a következő oltást az előző érvényességi idején belül adták, az oltás a beadás napjától érvényes. Amennyiben a következő oltásra az előző vakcinázás érvényességi idején túl kerül sor, úgy annak beadásától számított 21 nap múlva számít érvényesnek a védőoltás.
  • FIGYELEM: Magyarország nem engedélyezi a 12 hetesnél fiatalabb és veszettség ellen nem vakcinázott, illetve a 12-16 hetes, veszettség ellen vakcinázott, de érvényes oltással még nem rendelkező kutyák, macskák és görények beszállítását – sem kereskedelmi, sem nem-kereskedelmi célból [21/2015. (IV.30.) FM rendelet 4. § (1) bekezdés c) pont].
  • FIGYELEM! 2022. október 17.-i értesítés alapján Ausztria 2022. október 19.-től nem engedélyezi a 12 hetesnél fiatalabb és veszettség ellen nem vakcinázott, illetve a 12-16 hetes, veszettség ellen vakcinázott, de érvényes oltással még nem rendelkező kutyák, macskák és görények beszállítását – sem kereskedelmi, sem nem-kereskedelmi célból.

Mit kell tudni még a galandféreg elleni kezelésről?

- A Finnországba, az Egyesült Királyságba, Írországba valamint Máltára történő utaztatás esetén meg kell felelni a 2018/878/EU bizottsági rendelet előírásainak. A tervezett belépés előtt legfeljebb 120, legalább 24 órával, arra jogosult állatorvos által elvégzett, jóváhagyott féregellenes szerrel történő kezelésnek kell alávetni az állatot. A kezelés tényét a kísérő okmányban (tagállamok közötti szállítás esetén a kisállatútlevélben, harmadik országból történő bevitel esetén az állategészségügyi bizonyítványon) kell igazolnia az állatorvosnak. (Forrás: NÉBIH)