Mit tehetünk mérgezés gyanúja esetén?

1.  A lehető leghamarabb vigyük el házi kedvencünket állatorvoshoz, ugyanis a méreganyag felvételét követő 3-5 órában még lehetséges az állat meghánytatásával a felvett toxikus anyag kiürítése a gyomorból, így minimálisra tudjuk csökkenteni a vegyület felszívódását.

2. Ha ismert a mérgező anyag, akkor vigyük magunkkal az állatorvoshoz a készítmény csomagolását is! Ilyen esetben, ha a vegyületnek van ellenszere, akkor azt az állatorvos a lehető leghamarabb be tudja adni az állatnak. Rágcsálóirtószer esetén az ellenanyag a K1 vitamin, de sajnos sok vegyületnek nincsen ellenszere, ilyenkor csak a tüneti kezelés lehetséges.

Mire figyeljünk egy kölyökkutya vásárlása során?

- Mielőtt fajtát választunk, alaposan gondoljuk át, hogy a kiszemelt fajta igényeit ki tudjuk-e elégíteni! (Pl.: mozgásigény, aktívitás stb.)

- Ügyeljünk arra, hogy szemmel látható genetikai rendellenességet hordozó állatot ne válasszunk (Pl.: rendellenes harapás, köldöksérv, rejtett heréjűség stb.)

- Minden kereskedelmi forgalomba kerülő kölyök microchippel való megjelölése kötelező, függetlenül az állat korától!

- A kölyök szempontjából az lenne a leghelyesebb, ha 12 hetesnél fiatalabb kölyköt nem vinnénk még haza! Ekkorra ugyanis megkapja a fertőző betegségek elleni védőoltásokat (6. hetesen parvo, 8 hetesen első kombinált oltás és 10 hetesen a második kombi oltás) és már valamennyire szocializálódott a kölyök!

Külföldre szeretnénk utazni nyaralás céljából a házi kedvencünkkel (kutya, macska, görény). Milyen előírásoknak kell eleget tennünk?

Az Európai Unión belüli utazás esetén:

- útlevél,

- microchip,

- érvényes veszettség elleni védőoltás,

- galandféreg elleni kezelés(1152/2011/EU rendelet).

Harmadik országba vagy azon való átutazás esetén:

- útlevél/állategészségügyi bizonyítvány(577/2013/EU rendelet),

- microchip,

- érvényes veszettség elleni oltás,

- galandféreg elleni kezelés (1152/2011/EU rendelet),

- nem listás országokból veszettség vírus ellenanyag titer vizsgálat,

- tulajdonosi írásos nyilatkozat ( 577/2013/EU rendelet)

Mit értünk érvényes veszettség elleni védőoltás alatt?

  • forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, megfelelő adagú vakcinát alkalmaztak
  • engedéllyel rendelkező (szolgáltató) állatorvos végezte el a vakcinázást
  • az állat legalább 12 hetes (84 nap) az oltás beadásának idején (ennél fiatalabb korban beadott oltás nem tekinthető érvényesnek, függetlenül az oltás beadásától eltelt időtartamtól (megjegyezzük, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 4. § (1) bekezdése értelmében az állattartó köteles minden három hónapos – azaz 90 napos – kort elért ebet 30 napon belül veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal beoltatni)
  • az azonosító okmányban (útlevél) feltüntetésre került a beadás időpontja
  • a vakcinázás az állat egyedi azonosítása (mikrochip-beültetés) után történt
  • a gyártó által előírt vakcinázási protokoll befejezésétől számított legalább 21 nap az immunitás kialakulása – az oltás érvényessége ezen időpont után kezdődik és az immunitás befejeződéséig tart. Ha a következő oltást az előző érvényességi idején belül adták, az oltás a beadás napjától érvényes. Amennyiben a következő oltásra az előző vakcinázás érvényességi idején túl kerül sor, úgy annak beadásától számított 21 nap múlva számít érvényesnek a védőoltás.
  • FIGYELEM: Magyarország nem engedélyezi a 12 hetesnél fiatalabb és veszettség ellen nem vakcinázott, illetve a 12-16 hetes, veszettség ellen vakcinázott, de érvényes oltással még nem rendelkező kutyák, macskák és görények beszállítását – sem kereskedelmi, sem nem-kereskedelmi célból [21/2015. (IV.30.) FM rendelet 4. § (1) bekezdés c) pont].
  • FIGYELEM! 2022. október 17.-i értesítés alapján Ausztria 2022. október 19.-től nem engedélyezi a 12 hetesnél fiatalabb és veszettség ellen nem vakcinázott, illetve a 12-16 hetes, veszettség ellen vakcinázott, de érvényes oltással még nem rendelkező kutyák, macskák és görények beszállítását – sem kereskedelmi, sem nem-kereskedelmi célból.

Mit kell tudni még a galandféreg elleni kezelésről?

- A Finnországba, az Egyesült Királyságba, Írországba valamint Máltára történő utaztatás esetén meg kell felelni a 2018/878/EU bizottsági rendelet előírásainak. A tervezett belépés előtt legfeljebb 120, legalább 24 órával, arra jogosult állatorvos által elvégzett, jóváhagyott féregellenes szerrel történő kezelésnek kell alávetni az állatot. A kezelés tényét a kísérő okmányban (tagállamok közötti szállítás esetén a kisállatútlevélben, harmadik országból történő bevitel esetén az állategészségügyi bizonyítványon) kell igazolnia az állatorvosnak. (Forrás: NÉBIH)

Mit tehetek a macskám egészsége érdekében?

1. Rendszeres vakcinázás a legfontosabb fertőző betegségek ellen! A lakásban tartott cicák esetében ún. hármas kombinált oltás (parvo vírus okozta pánleukopénia, herpesz vírus és calici vírus okozta macskanátha), a kijáró cicák esetében leukózis ellen is javasolt a vakcinázás!

2. Rendszeres és szakszerű külső és belső paraziták elleni védekezés! Már nem elég csak a bolhák és a kullancsok elleni védelemre gondolni, hanem sajnos a macskákat is veszélyezteti az egyre inkább terjedő szúnyogok által terjesztett, tehát a lakásban tartott cicákat is veszélyeztető bőr- és szívférgesség! Nem szabad elfeledkezni a belső paraziták elleni védekezésről sem, mert több olyan parazitafaj is előfordul, amellyel a cicák minket embereket is megfertőzhetnek! Az egyes parazitás fertőzésekkel szemben különösen a kisgyerekek és az idősek fogékonyak!

3. Rendszeresen elvégzett állatorvosi szűrővizsgálat, különös tekintettel a szájüregi problémákra (fogínygyulladás, fogkövesség, szájüregi daganatok) és a fülbetegségekre (fülrühösség, fülgyulladás stb.).

4. Ivartalanítás!

Mit tegyek, ha csomót találtam a kutyámon, a macskámon , a nyulamon, a tengerimalacomon vagy a patkányomon stb.?

A lehető leghamarabb menjek el egy állatorvoshoz, aki megvizsgálja és citológiai mintát vesz a szövetszaporulatból és elküldi laboratóriumi vizsgálatra! Sajnos a daganatok esetében nem a méret a lényeg! Az eredmény alapján derül ki, hogy daganattal állunk-e szemben vagy sem (a daganaton kívül a duzzanat, a szövetszaporulat lehet egy gennyel telt tályog, egy bőrférget tartalmazó csomó, vérrel, savóval telt ciszta stb.), illetve ha igen, akkor az is kiderül, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú daganatról van-e szó? Az eredmény birtokában dönt az állatorvos a műtétről, a sugárterápiáról, illetve az esetleges kemoterápiáról. A citológiai eredmény birtokában, ha áttétképzésre hajlamos daganatról van szó, akkor következik az esetleges áttétkeresés a nyirokcsomókban, illetve a mellűri és/vagy hasűri szervekben (mellkas rtg., hasi UH, esetleg CT, MR vizsgálat). Ha műthető a daganat, akkor a citológiai eredmény ismeretében, a daganat agresszívitásától függően 1-3 cm széles ún. védőtávolsággal, 1-2 fascia mélységben megtörténik a daganat műtéti eltávolítása. Ha indokolt, akkor ezt követő a sugár és/vagy kemoterápia, illetve a beteg rendszeres ellenőrzése, utókövetése. Az eltávolított szövetszaporulat kórszövettani vizsgálata javasolt! Bizonyos daganatok esetében elegendő lehet az ún. elektrokemoterápás vagy kemoterápiás kezelés is! A legújabb tudományos vizsgálatok alapján bizonyos daganatféleségek gyógyszeresen is kezelhetők!

Mit tegyek, ha a cicám vakarja a fülét?

A probléma hátterében nagyon gyakran fülrühösség és/vagy fülgyulladás áll. Ilyen esetben a leghelyesebb, ha a lehető leghamarabb elvisszük az állatot állatorvoshoz, aki megvizsgálja a macska fülét, kitakarítja azt, valamint ellátja a megfelelő gyógyszerekkel. Sajnos a fehér fülű macskák esetében nagyon gyakran a fül daganatos elváltozása áll a fül kisebesedésének és vakarásának a hátterében. Ebben az esetben sajnos már csak a fül műtéti eltávolítása segít!

Fogamzásgátlás vagy műtéti ivartalanítás?

A fogamzásgátló készítmények általában hormon alapú készítmények, amelyek alkalmazása során gyakran találkozunk mellékhatásokkal! Az ilyen készítmények tartós alkalmazása során gyakran találkozunk emlődaganatokkal, cisztás vagy daganatos petefészek elváltozásokkal, illetve gyakran és főleg idős állatok esetében gennyes méhgyulladással. Mi a műtéti ivartalanítást javasoljuk inkább! Egészséges állatok esetében a seb kicsi, egy hét múlva szinte a műtété helye sem látszik már! Egyedül arra kell figyelni, hogy a műtéti ivartalanítást követően az állat energiaigénye 15-20 %-kal csökkent, tehát vagy ivartalanított állatnak gyártott tápot kell adni vagy csökkenteni kell a táplálék mennyiségét 15-20 %-kal!