Bőr- és szívférgesség

2024.02.07

A bőr- és szívférgességet (dirafilariózis) fonalférgek okozzák. Ezek a fonálférgek parazita, azaz élősködő életformát élnek.

A fonálférgeket bármely szúnyogfaj terjesztheti, már hazánkban is egyre gyakoribb fertőzések száma. A betegség főleg a déli országokban gyakori. A globális felmelegedés okozta klímaváltozás miatt azonban könnyen terjed olyan helyekre, így hazánkba is, ahol ezelőtt nem volt lehetséges.

Betegség szempontjából két fajra érdemes odafigyelni: a bőrférgesség (Dirofilaria repens) és a szívférgesség (Dirofilaria immitis). Ez a két faj élősködhet kutyában, macskában és akár emberben is.

A Dirofilaria repens a bőrférgességet okozza. A köztigazdája, egyúttal terjesztője általában valamilyen szúnyog faj. A fertőzött szúnyogok vérszívás során juttatják a kutyába a kórokozó lárvákat. A lárvák 8-9 hónap alatt fejlődnek kifejlett féreggé. A férgek több éven keresztül vándorolhatnak a bőr alatti szövetekben, legtöbbször csomók és tályogképződés közben. A fertőzött gazdában élősködő kifejlett nőstény féreg első stádiumú féreglárvákat, ún. mikrofiláriákat rak le, melyek a vérkeringésbe kerülnek. Ezeket a szúnyogok vérszívás közben veszik fel és így válnak fertőzötté. A fertőzött szúnyog vérszívás útján megfertőzhet embert is. Az emberben leggyakrabban a fejen, szemben, szemkörnyéken, nyakon, mellkason, ritkábban a mellben, tüdőben, hasüregben alakulhatnak ki a csomók.

A szintén fertőzött szúnyog által terjesztett, a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis megjelent hazánkban is. A szúnyogok a bőrférgességhez hasonlóan terjesztik a fertőzést, de itt a kifejlett férgek a szívben és a nagyerekben élnek. A gazdaszervezet ebben az esetben is kutya, macska, vadonélő ragadozó lehet. A szúnyogok vérszívás útján felvehetik a lárvákat egy fertőzött állattól, majd egy újabb vérszíváskor másik állatba olthatja be azokat.

A kialakuló betegség főbb tünetei: hirtelen kialakuló gyengeség, étvágytalanság, nehezített légzés, szapora szívverés, nyugtalanság, fáradékonyság, gyakori száraz köhögés, orrvérzés, vérszegénység, fokozatos lesoványodás. Előfordulhat 2-3 nap alatti elhalálozás is. A parazitás fertőzöttség akár a kutya, akár a macska, akár pedig az ember esetében is nehezen észrevehető. A felismerést nehezíti, hogy nem okoznak fájdalmas tüneteket. Veszélyt jelent az emberre is, hiszen a kórokozót az egészségesnek tűnő állattól szúnyog közvetítéssel az ember is megkaphatja.

A fertőzöttség mindkét betegség esetén a vérben lévő féreglárvák (mikrofiláriák) kimutatásával állapítható meg. Különösen veszélyeztetettek a vadászkutyák, folyó, tavak környékén élő kutyák, azok az állatok, amelyek tartási helyén sok szúnyog fordul elő, illetve a mediterrán országokban megfordult kutyák.

Mindkét dirofilaria faj esetében lehetséges a mikrofiláriak (lárvák) csökkentése, vagy a betegség meleőzése spot on (bőrre csepegtethető parazita ellenes), vagy tablettás készítményekkel. A rácsepegtető oldat alkalmazása úgy történhet, hogy a lapockák között a nyak tövénél a szőrzetet szét kell hajtani, és a szert közvetlenül a bőrre csepegtetni. A tablettás készítmények adagolása testsúly szerint adagolható. Az alkalmazott készítmények más belső és külső élősködők ellen is hatásosak. Megelőzés szempontjából fontos, hogy utazás előtt vagy vizes élőhelyek közelében kezeljük kedvencünket. Vízparti területeken érdemes havonta kezeltetni.

A dirofilariosis kórokozók emberre, állatra veszélyes betegséget okoz, fokozott gondot kell fordítani a bántalom megelőzésére.

(Forrás: Nyíregyházi Állatkórház Kft., dr. Hauberger Péter)