Parvo-bélgyulladás

2024.02.07

A parvo-bélgyulladás a kölyökkutyák leggyakoribb, legveszélyesebb fertőző megbetegedése. 

A vírus 1980-as évektől van jelen Magyarországon. A betegséget vírus (canine parvovirus 2, CAV-2) okozza. A vírus rokon a macskák panleukopenia nevű megbetegedés kórokozójával. A parvo vírus többnyire az egy év alatti kutyákban okoz megbetegedés, leggyakrabban a 2 és 6 hónap közötti kölykök betegszenek meg.

A kórokozót a fertőzött kutyák bélsarukkal ürítik. A vírus rendkívül ellenálló a környezeti hatásoknak, így a környezetben hosszú ideg, akár több hónapig is jelen lehet, ezzel is veszélyeztetve egy oltatlan, újonnan érkező kölyök egészségét. A környezetből a vírusok gyérítése erős fertőtlenítővel, nátrium-hipoklorid tartalmú fertőtlenítőkkel lehetséges. A vírusok rendkívül gyorsan terjedhetnek, így ha egy tenyészetben, vagy menhelyen megjelenik, akkor tömeges, járványszerű megbetegedés alakulhat ki. A betegség nagyon veszélyes az oltatlan kölyökkutyákra nézve. Bizonyos esetekben még az intenzív terápia sem hoz eredményt.


A szájon át felvett vírusok a torok nyirokszöveteibe szaporodnak, ahonnan a véráramba jutnak. A vérárammal elsősorban a bélnyálkahártya sejtjeibe, a szívizomsejtekbe, valamint a védekező sejtekbe jut. Ennek következtében alakul ki a bélgyulladás, a szívizomgyulladás és az immunrendszer legyengülése. Abban az esetben, ha a szívizomgyulladás dominál, akkor akár a tünetek nélküli hírtelen elhullás is bekövetkezhet.

A beteg állatra jellemző az étvágytalanság, levertség, láz, hasi fájdalom, hányás, hasmenés és a kiszáradás. Jellegzetes, diagnosztikai értékű tünete a véres hasmenés. A kutyának nincs kedve enni, ha iszik is, kihányja a folyadékot. A hányással és hasmenéssel járó állapot hamar az állat legyengüléséhez, kiszáradásához vezet. Ilyenkor az állat bőre ráncba emelést követően nem, vagy csak nagyon lassan simul el.

A gyógykezelés elsődleges célja a folyadék- és elektrolit-háztartás visszaállítása, immunrendszer erősítése és a bélflóra helyreállítása. Kezelésként napi infúziós terápiát alkalmazunk tartós, vénába helyezendő kanülön keresztül. E mellett antibiotikumos kezelést alkalmazunk, valamint hányáscsillapítót, fájdalomcsillapítót és vitaminokat adunk a beteg állatoknak.

Mivel a kezelése sokszor nehéz és nem mindig eredményre vezető, ezért mindenképpen fontos a betegség megelőzése. Megelőzésként a 6 és 8 hetes kölyköket egy egykomponensű parvo-bélgyulladás elleni védőoltásban részesítjük. Az ezeket követő kombinált oltással pedig a védettséget megerősítjük.

A kölyökkutyák anyjuktól az anyatejjel immunanyagokat vesznek fel 5-6 hetes korukig. Ez alatt az időszak alatt az anya védi a kölyköket a kórokozókkal szemben. Ezt követően viszont a kölykök védtelenek a parvo-vírussal szemben. Ezért nem javasolt oltatlan kutyát új helyre vinni, hiszen az új környezetben lévő ismeretlen kórokozókkal szemben védtelenek.

(Forrás: Nyíregyházi Állatkórház Kft., dr. Pelle György)